Jeep Cherokee: 44 godine jedinstvenih modela u automobilskoj industriji

Ne postoji mnogo imena u istoriji brenda Jeep koja su značajnija ili bude više emocija od modela Cherokee. To je ime koje predstavlja 44 godina dugu istoriju i skoro četiri miliona vozila prodatih širom svijeta.

Kao i sva vozila porodice Jeep, Cherokee je nastao iz osnovnih vrijednosti brenda - strasti, autentičnosti, avanture i slobode. Ali od samog početka, takođe je pokazivao sopstveni karakter i jedinstven duh inovacije. To je pomoglo ovom modelu da postane pionir SUV srednje veličine i postane najpoznatiji na svijetu, sa više od 12 miliona prodatih modela godišnje. Ovo je priča o njegovoj legendarnoj evoluciji o kojoj svi ljubitelji brenda Jeep širom svijeta sanjaju.


Prva generacija (1974 - 1983.)

Kada je prva generacija modela Jeep Cherokee (SJ) predstavljena 1974. godine, njeno ciljno tržište bili su mladi ljubitelji automobila sa pogonom na sva četiri točka koji su prerasli manje i manje praktične automobile serije CJ.  U pitanju su bile osobe koje su možda već osnovali svoje i porodice, ali su i dalje željeli da uživaju u aktivnostima na otvorenom.

Dizajneri i inženjeri brenda Jeep su stvorili vozilo za vozača modela CJ koji je sanjao o većem, zatvorenom vozilu kojim bi mogao da odvede svoju porodicu u avanturu, ili prosto se odveze do prodavnice. Cherokee iz 1974. godine je bio zasnovan na modelu Wagoneer, ali je prvobitno bio dostupan samo u verziji sa dvoje vrata.

Ovo sportsko terensko vozilo bilo je opremljeno revolucionarnim Quadra-Trac sistemom vožnje na četiri točka koji je automatski obezbjeđivao trenje korišćenjem jedinstvenog trećeg diferencijala sa kontrolisanim proklizavanjem koji je stalno pratio trenje sva četiri točka.

Novina u porodici Cherokee uvedena je 1977. godine kada je uveden model sa četvoro vrata, koji je bio pogodan kako za svakodnevnu vožnju, tako i za porodični izlet izvan utabanih puteva.  Bio je dostupan u osnovnoj konfiguraciji sa širokom karoserijom, kao i konfiguracijama 'S' i Chief, Cherokee za svakoga ko želi avanturu sa komforom i stilom, uključujući i stilizovani 'Levi Edition' paket iz 1978. godine koji je nudio kupcima mogućnost da sjedišta budu presvučena po uzoru na svjetski poznat Levi-Strauss džins.

Do 1980. godine, Cherokee je izgradio svoju reputaciju jednog od najprilagodljivijih SUV vozila na tržištu. Njegova snažna konstrukcija, kao i prostranost i komfor za šest putnika, činila ga je idealnim izborom za one koji putuju po zemlji ili između gradova nezavisno od vremena i uslova na putu. Neke od standardnih karakteristika jesu potpuno sinhronizovan mjenjač sa četiri brzine kraćeg prenosa, slobodne prednje nable i prednji stabilizator. Cherokee SJ proizvodio se do 1983. godine i potom je zamijenjen modelom Cherokee XJ.

 

Druga generacija (1984 - 2001.)

Kada je prvi put predstavljena 1984. godine, druga generacija modela Cherokee, ili XJ serija, značajno je promijenila tržište terenaca. Jedna od glavnih odlika modela XJ bila je hibridna konstrukcija karoserije na šasiji i samonoseće karoserije dalo je vozilu bolju krutost u odnosu na druge i potpomoglo smanjenju težine i potrošnje goriva. Tu je bila i prednja četvorostruka veza koja je održavala izdržljivost čvrste prednje osovine, pri tom poboljšavajući upravljivost i vožnju, kao i robotska montaža kako bi se unaprijedilo sklapanje i završna obrada automobila. Pola tone lakša od starijeg modela Cherokee, niža za 10 cm, uža za 15,2 cm i kraća za nevjerovatnih 53,3 cm, serija XJ imala je 90% od kapaciteta koji je nudio stari Cherokee. Cherokee je otvorio tržište segmenta terenaca srednje veličine i 17 godina zauzimao je prvo mjesto po prodaji na tržištu kompaktnih terenaca.

Sa 29,7 cm odstojanja od tla, 28,4 stepena prilaznog ugla i 31,2 stepena silaznog ugla, izborom između sistema pogona na 2 i 4 točka - SelecTrac i CommandTrac za promjenu pogona u toku vožnje - i četvoro vrata - Cherokee je godinama dominirao tržištem svog segmenta.

Evropa je uvela Cherokee XJ početkom 1985. godine - a model sa volanom na desnoj strani pojavio se na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva 1993. godine.

 

Treća (2002 - 2007.) i četvrta generacija (2008 - 2013.)

Treća generacija (KJ) zamijenila je seriju XJ pre nego što je i sama dobila nasljednika u obliku modela četvrte generacije (KK). Obe generacije bile su u prodaji kao Liberty u Severnoj Americi i Cherokee u Evropi.

Serija KJ bila je dostupna od 2002. do 2007. godine, i bila je prvo vozilo brenda Jeep koje je koristilo nezavisno prednje vješanje od modela Wagoneer šezdesetih godina 20. vijeka. Ponuda ove serije uključivala je pakete opreme Limited, Renegade i Sport i sisteme za pogon na sva četiri točka Selec-Trac, delimično, ili Command-Trac, sve vreme.

Dostupna od 2008. do 2013. godine, četvrta generacija Cherokee (KK) predstavljena je na tržištu 2008. godine. Tokom svoje aktivne prodaje, Cherokee je bio dostupan sa dva osnovna paketa opreme - Sport i Limited - ali, kako bi se zadovoljila potražnja, izašlo je i nekoliko različitih posebnih verzija, uključujući Renegade, Latitude, Arctic i model za kojim je proslavljena sedamdesetogodišnjica brenda.

 

Peta generacija modela Jeep Cherokee (2014 - do danas)

Peta generacija modela Cherokee puštena je u prodaju u Evropi 2014. godine. Poznat kao Cherokee KL, ovaj automobil je bio prvo vozilo brenda Jeep koje je koristilo Compact U.S. Wide platformu (CUS-wide), razvijenu saradnjom kompanija Chrysler i Fiat. Dostupna sa četiri paketa opreme, Sport, Longitude, Limited i najnovijom opcijom namijenjenoj terenskoj vožnji ( Trailhawk), Cherokee iz 2014. prvo je vozilo sa sistemom 4x4 koje je ponudilo mogućnost isključivanja pogona zadnje osovine u situacijama kada pogon na svim točkovima nije potreban. Ovaj model je takođe bio prvi terenac srednje veličine koji je usvojio 9-stepeni automatski mjenjač i bio je prvi koji je ponudio višestruke sisteme pogona na sva četiri točka, uključujući Active Drive I, Active Drive II i Active Drive Lock za postavljanje standarda u performansama terenske vožnje.

Novi, osveženi Jeep Cherokee koji se upravo pojavljuje na tržištu Evrope predstavlja najsposobnije vozilo svoje kategorije - ono koje je stvoreno da „ide bilo gdje" i „uradi bilo šta", nudeći najviše standarde sigurnosti, praktičnosti i sposobnosti.  Ovo je model koji podjednako dobro ispunjava zahtjeve modernog života u gradu kao što se nosi sa avanturama van utabanih staza, zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i nenadmašnim performansama sistema 4x4, upotpunjenih najnovijom tehnologijom upravljanja na putu, udobnošću, sadržajem za zabavu, sigurnošću, praktičnošću i zaštitom.


Novi Cherookee može da se pohvali osvježenim dizajnom koji odiše vrhunskim karakterom brenda, istovremeno ostajući vjeran legendarnom Jeep stilu. Model je dobio novu masku sa LED svjetlima, prepoznatljivu „vodopad" haubu sa novom laganom aluminijumskom strukturom i nova vrata prtljažnika koja mu daju savremen i upečatljiv izgled. Unutrašnjost donosi širok spektar tehnologija jednostavnih za korišćenje radi veće udobnosti, povezanosti i zaštite putnika, dok kvalitetni materijali i izrada pokazuju istinsku posvećenost detaljima.

 
 
 
  • Najbolja ponuda vozila i usluga
  • Iskustvo i stručnost
  • Sve na jednom mjestu

Kontaktirajte nas

Svetosavska 221, Glamočani, 78252 Laktaši
Bosna i Hercegovina
Prodaja vozila: +387 (0)51 507 349, +387 (0)51 507 344
Servis: +387 (0)51 508 606
Homologacija: +387 (0)51 508 601
Tehnički pregled: +387 (0)51 508 600
Računovodstvo: +387 (0)51 507 337
Finansije: +387 (0)51 507 336
FAX: +387 (0)51 585 093
Email: info@fiat-auto.ba

Lokacija